De tidligste spiselige plantene man kan sanke

De tidligste spiselige plantene man kan sanke

Når våren kommer er alle hageentusiaster veldig ivrige til å gå ut og begynne å plante. Men hva om man kunne også høste mat allerede i april? Her får du ei liste over 12 planter som kan gi deg gode salater tidlig på våren.

De unge skuddene

spiselig hosta skudd
strusteving flerårig nyttevekst
hele planten av stjernemelde er spiselig

Hosta er en veldig interressant grønnsak å ha i hagen fordi den tåler skygge. Tidlig om våren høster men skuddene for å spise dem, som asparges (asparges kommer i juni). Det er mange forskjellige hosta, som også er fine prydplantene. Den gode nyheten er at alle hostaene er spiselige!

Strusteving er den eneste spiselige arten i familien av bregner. De andre er GIFTIGE. Det er derfor veldig viktig å kunne kjenne igjen strutseving slik at man ikke forveksler med andre bregner. Det er typpen av skuddene som man spiser høstet når de er maks 15cm høye.  De kan for eksempel spises stekt med smør og hvitløk eller i wok med forskjellige krydder etter smak.

Stjernemelde er en flerårig klatreplante som vokser veldig fort og levere mye blad som kan erstatte spinat. Men tidlig om våren kan man spise skuddene, noe som stimulerer veksten av nye skudd. Denne permakulturgrønnsak er veldig produktiv og trneger lite plass på bakken siden den klatrer i høyde, opp til 3m. 

 

Rett fra plenen

løvetann rosett i salat
ryllik blomster tørkes til uertete
groblad vokser i kompakt jord

Har du en insektvennlig plen, så har du sikkert mye mat der også! 

Løvetann er spiselig og de innerste bladene i rosetten er de beste. For å ha en litt mindre bitter smak kan planten blekes, dvs. at den dekkes slik at planten ikke ser sollyset. Bladene blir fort hvite og mildere i smak. Selv om man ikke spiser mye biter i dagens kosthold, det har vært veldig kjent at alt som er biter er god for leveren og fordøyelse. Det er en smak man fort blir vant til. Man kan for eksempel ha bitelitt av løvetannblad i salaten av gangen og gradvis øke mengden… Blomstene og stilkene til løvetann er også spiselige og mindre biter, men høsteklare litt senere på året. 

Ryllik er en annen veldig vanlig ugress i hagen, som er god for leveren (du vet nå hva det betyr for smaken!). De er morsomme å tygge på ute, også for barna som venner seg til biterhet i et avslappet kontekst (rundt middagsbordet kan det være mindre avslappet når man tibyr rare blad i salaten!). Blomstene til ryllik kan tørkes og drikkes i te.

Groblad gror i kompakt jord. Den ble tatt fra Europa til Amerika med de første pioneere. Indianere heter denne planten for “hvit manns fot” da den grodde på stiene som pioneerene tok. Bladene har en mild smak og blomsterknoppene smaker litt som sopp. De er veldig gode i salat. 

Spis trærna dine!

unge bjørkeblad er spiselige rå
Alt er spiselig i lind
Hanblomst til hassel rik på pollen

Bjørketre danner små lysegrønne blad om våren som er spiselige og rike på vitamin. De har mye tannin og smaken er derfor litt sterk, men jo yngre er bladene, jo mildere er smaken. Bladene kan spises i salat eller tørkes for å lage urtete.

Alt er spiselig i lind. Det mest kjente er blomstene som lukter nydelig og har vært brukt som medisinplanter i hundrevis av år. Men viste du at bladene også kan spises? I motsetning til bjørkebladene er smaken veldig nøytral. Man kan derfor lage milde salater av lindeblad som kan da blandes med vekster som er sterkere i smak. En annen fordel med lind er at den danner nye blad under den hele dyrkessesongen. Det kommer av denne grunn fine myke blad over en lang periode.

Hassel er kjent for sine nøtter men i Trøndelag modner ikke hasselnøttene hvert år. Det som er sikker er at man får blomster og blad hvert år! Hanblomstene er stappfulle av pollen. Og pollen er en supermat man kan kjøpe på helsekost butikk fordi den er rik på proteiner. Man kan høste hanblomstene når de er gulle og lage en proteinpulver i stedet, som man bruke i bakst. Eller bare drype blomstene i sjokolade eller honning for å lage naturkonfekt som også gir næring til kroppen. Bladene til hassel er også spiselige rå eller varmebehandlet. 

Lettstelte flerårige grønnsaker

pipeløk flerårig grønnsak
Skoghøymole flerårig nytteplante i hagen
Brennesle mineralrik spiselig plante

Pipeløk er en “must have” i en hage som prøver å gjøre deg selvforsynt. Når alle rødløkene fra fjoråret er spist opp og  før vårløkene er klare til utplanting er pipeløk en mild løk man kan stole på. Under snøen i mars er pipeløk allerede grønn og fin. Hvis man klipper bladene og lar løken i jorda kommer den til å gro igjen og igjen og dele seg hver vinter. Man får fort for mange pipeløk… 

Skogshømole er ikke bare fin, den gror nesten som ugress. De syre små bladene midt på rosetten vekker opp smaksløkene i en salat. 

Brennesle er godt kjent over det hele landet. De unge bladene på våren er de beste i suppe, grateng, pai… Men hvis man klipper plantene, så kommer det nye blad som også er interessante å høste. Brennesle er rik på mineraler og kan også tørkes for å lage te om vinteren og få i seg hagens mineraler når alt er stille ute. 

Flere spiselige flerårige planter?

Alle disse plantene kan man plante i et bed av flerårige planter, gjerne sammen med planter som gir en avling senere i dyrkessesongen. Plantene som er i hagen har man bedre oversikt over og kan lett plukkes til en spontant salat. Flerårige vekster har også mange fordeler for jorda og økosystemet i hagen. For å kunne plante på et lite areal og få friske planter i et bed som blir selvopprettholdende, kan man plante et laug. På denne måten hjelper plantene hverandre. Her kan du lese om nettkurset som skal lære deg å plante et laug av nytteplanter og gi deg lister over 60+ nytteplanter som trives i herdighetsone H4-H5:

 

Relaterte innlegg:

Det er ikke en tilfeldighet at 80% av jordiske artene bor i skogen. Flerårige vekster har mange funksjoner for det biologiske mangfoldet og fruktbarheten i jorda.

 Juni er allerede i gang og det er veldig få nye planter som vokser ute borsett fra kål planter og flerårige vekster. Likevel har vi spist hver dag fra hagen siden slutten av april fordi det er mange grønnsaker som kan overvintre ute på friland i Trøndelag. 

Et laug (eller guild på engelsk) er ei gruppe av planter som kan vokse i nærheten av hverandre og skal støtte hverandre i stedet for å konkurrere.