Bjørketre: En nyttevekst?
Kreftsjuke som vokser på bjørketreet i hagen

Bjørketre: En nyttevekst?

En nyttevekst er en plante som kan brukes til føde... Bjørketre er ikke noe vi pleier å høste for å spise med litt dressing. Det var synd! Les her tre måter å bruke bjørke som nytteplante.

Bjørkesevje, en livsforlengende drikke

Bjørkesevje

Lønnesirup er den mest kjent sevjen vi høster og spiser. På lik måte, kan bjørketre tappes for å samle en helt gjennomsiktig veske. Den kan drikkes, smaker som vann med bittelitt sukker. Det trenges derfor mange liter for å lage sirup av den. Den beste måten å nytte den er ved å drikke et glass per dag før frokost. Den er rik på mineraler som røttene til treet henter dypt i jorda. 

Bjørkesevje tappes fra tidlig vår, i to til tre uker (i Trøndelag begynner det på slutten av mars).  Man bårer et hull i stammen, ca. 1m fra bakken og 4 cm dypt. Inn i hullet fester man et rør og når riktig tida kommer, dråper den verdifulle sevjen ut. Man kan samle sevjen i en flaske eller en bøtte med lokk for å unngå at insekter kommer og bader/drukner. Et glassflaske er ikke å anbefale hvis det fortsatt fryser om natta for da vil den sprekke. 

Hver dag kan man høste en til to liter som skal lagres i kjøleskapet. Mot slutten av høsteperioden blir sevjen litt hvitt og smaken syrlig. Det er ikke noe farlig, men det varsler om at snart blir det slutt. 

Bjørkesaft er kjent for å være en av de beste rensekurene for kroppen. I tillegg kan ett daglig glass av bjørkesevje i 2-3 uker hjelpe å redusere tretthet og utmatelse og styrke immunsystemet. Det er akkurat det vi trenger mot slutten av vinteren, ikke sant?

Chaga, eller kreftsjuke, en av de mest verdsadte soppene i kinesisk medisin

chaga på bjørk

Chaga er en sopp som vokser bare på skadet stammen til et brørketre. Den hjelper treet ved å lage et plaster på såret. 

Chaga har så mange fordeler at den kan være stolt til å ha en de lengste sidene i urtemedisin planteleksikon skrevet av Rolv Hjelmeland! “Av alle medisinske sopper har chaga trolig det største mangfoldet av medisinske egenskaper.” Bare for å nevne ett egenskap til chaga, velger jeg det at den er en adaptogen, noe som er spesielt viktig for de fleste av oss i dag. “Adaptogen” betyr at den hjelper oss “to adapt” (= å tilpasse seg) til stress og all slags påvirkning (virus, bakterie, betennelse…). Lik en permakulturhage, blir man motstandsdyktig ved å ta chaga og kommer fortere tilbake til balanse etter en uvanlig stress, enten psykologisk eller kjemisk. Det er det som kalles resiliens. 

Chaga drikkes i te, fin revet i mye vann som man lar koke leeenge (gjerne 1 til 2 timer, så ha nok vann inni kasserollen! Sopp er også kjent til å være gode tennebriketter!). 

Hva med bladene?

Bjørk blad til te

Bladene til bjørketre inneholder mye C vitamin. Dette kan være nyttig om våren, når det er ingen fersk frukt å finne i hagen. Bladene kan spises i salat, de har en litt bitter smak som jeg liker. Jo eldre de blir, jo sterkere er smaken og kanskje ikke lenger god. Det vanligste måten å bruke bjørkeblad er ved å lage te av dem. Igjen, er det bedre å plukke de yngste bladene. Her kan du lese om de gunstige effektene av å drikke te av bjørkeblader.

Bjørk er veldig vanlig i norske hager men lite kjent som nytteplante. Skal du prøve å ta nytte av det? 

Vil du få flere innspill om flerårige spiselige planter? Jeg har et nettkurs om hvordan man kan plante nyttevekster rundt frukttrær slik at plantene støtter hverandre, skaper et selvopprettholdende system og leverer mye mat år etter år…