De mange funksjonene av flerårige planter

De mange funksjonene av flerårige planter

Det er ikke en tilfeldighet at 80% av jordiske artene bor i skogen. Flerårige vekster har mange funksjoner for det biologiske mangfoldet og fruktbarheten i jorda. I denne artikkelen får du en oversikt over disse økologiske funksjonene som skal hjelpe deg med å bygge et velfungerende økosystem i hagen.

Fysiske funksjoner

Permanent jorddekke

Hvis du har vandret litt på Permakult siden før, vet du at jorddekke er en must have i hagen. Den gir både mat og losji til mikro- og makroorganismer i jorda. Som en konsekvens blir hagen mer og mer fruktbar. Flerårige vekster, både forvedede planter og de som visner helt hver høst, produserer masse organisk materiale. Ved å ikke rakke eller fjerne tørre planterester, skal livet i jorda trives og jorda gjødsles. 

stauder i kjøkkenhagen
Lavendel og mange andre urter er et godt jorddekke hvis man ikke tar bort de visne delene av planten om høsten

Vindbrytter

En hekk laget av flerårige vekster beskytter mot vind over en avstand på 7 til 10 ganger høyden av selve hekken. Buskene og trærne begynner å få bladverket i mai. Er de  plantet rundt kjøkkenhagen (nord-, øst- og vestsiden) kommer de til å skape le for de små ettårige grønnsakene du planter ut akkurat på denne perioden.  

Hindrer erosjon

Erosjon skyldes av vann og vind. Som skrevet over, busker og trær beskytter mot vind. Erosjon på grunn av vann er verst når snøen smelter om våren og når det er mye nedbør om høsten. Det er to perioder når ettårige vekster ikke er i stand til å motvirke erosjon. Flerårige planter, tvert imot, har utviklet sterke og dype rotsystemer som kan holde jorda på plass. Dessuten, er jorda rundt disse buskene og trærne humusrik. Masse organiske materialer, år etter år, akkumuleres faktisk naturligvis der under flerårige vekster. I tillegg, pløyer man ikke rundt flerårige planter for å ikke ødelegge rotsystemetSom en konsekvens av dette har jordlivet kunnet jobbe i mange år for å lage porøs og veldrenert jord. Det vil si at jorda kan absorbere mer vann enn andre stedet hvor jorda er kompakt. Vannet som absorberes ikke tar med seg viktige næringsstoffer bort.

Habitat

Gjemmested for mindre dyr

Visste du at de fleste smådyrene ikke våger å gå lenger unna enn 50m fra et potensialt gjemmested? Mange av disse er nyttedyr. Det er derfor lurt å gi dem et sted å bo både om sommer og om vinter. Busker og hekk er perfekt for å tiltrekke dem.

Bosted for fugler

Fuglene føler seg også  mye tryggere når det finnes trær og busker i nærheten. Mange fugler lager reir i tette hekker og trenger derfor busker for å bosette seg i din hage. I tillegg, er trær og busker en matkilde for insekter og larver, som kommer til å bli spist av fuglene om våren. 

Matkilde

Tidlig om våren

Flerårige vekster er vekster som kommer tilbake år etter år. Noen av dem visner og forsvinner helt om vinter. Disse er de første bladgrønnsakene man kan høste og spise fra hagen. De er derfor perfekte å ha når kjelleren begynner å bli tom fra fjorårets avling. 

Ikke bare mennesker liker disse freske bladene. En del larver og bladlus kommer sannsynligvis til å kolonisere de og bli de første proteinrike måltidene til fuglene og andre nyttedyr. 

Flerårige vekster er ofte de første som blomstrer om våren. De er derfor den første nektarkilden for pollinatorene når de kommer ut av dvalen. Noen eksempler av tidlig bieplanter er hassel, selje, krokus…

rankespinat tidlig vår
Rankespinat, stjernemelde eller Hablitzia, på sluten av april

Sent om høsten

Mange bærbusker leverer mat til fuglene og små gnagere fram til sent om våren. Det er ikke snakk om rips og solbær her, men om alle disse bærene som vi mennesker ikke pleier å spise. De henger på buskene fram til første frost kommer eller fram til snøen dekker dem. Dette er en verdifull matkilde for fuglene som kommer til å tilbringe vinteren i hagene vår. 

Matkilde for mikrolivet i jorda

Under jordas overflate finnes det milliarder av bakterier som lever i symbiose med rotsystemene til plantene våre. Roteksudat er en veske som planten skiller ut i jorda via planterøtter. Roteksudat er drivstoffet til mikrolivet i jorda. Dette fenomenet er godt kjent med nitrogenfikserende planter som egentlig gir næring til en viss type bakterier som kan fange nitrogen i lufta og gjøre den tilgjengelig for plantene. Men det er mange andre typer symbioser mellom rotsystemer og jordlivet. Ved å satse på flerårige planter, er rotsystemet aktivt over en lengre sesong og holder mikrolivet i jorda mye bedre. 

Hvordan kombinere alle disse økologiske funksjonene?

En smart samplanting av flerårige vekster er det beste måten å kunne få fordelene av disse økologiske funksjonene på et lite areal. Dette kalles et laug og er beskrevet her. Du finner konkrete eksempler av både samplanting og laug her. Lykke til!

Relaterte innlegg:

Vil du ha en lettstelt hage som leverer mer og mer mat år etter år? Sats på spiselige flerårige vekster! Plant et bed av flerårige nytteplanter rundt fruktrærne dine med en sammensetning av busker og stauder som hjelper hverandre og gir stor avling!

Når våren kommer er alle hageentusiaster veldig ivrige til å gå ut og begynne å plante. Men hva om man kunne også høste mat allerede i april? Her får du ei liste over 12 planter som kan gi deg gode salater tidlig på våren.

Et laug er ei gruppe av planter som kan vokse i nærheten av hverandre og skal støtte hverandre i stedet for å konkurrere. Kunsten av å lage velfungerende laug er å velge de riktige flerårige plantene som skaper synergier.