Naturlig konservering av rå bladbete (mangold) i vann uten salt

Naturlig konservering av rå bladbete (mangold) i vann uten salt

I perioder er det mye som må høstes samtidig i kjøkkenhagen. Det å kunne bruke noen konserveringsmetoder er gull for å nytte gode grønnsaker fra hagen når et tykt lag snø dekker jorda. Bladbete, også kalt mangold, kan produsere mye over den hele dyrkingssesongen. Men når frosten kommer er det slutt. Lurt å høste den før det da! Og når fryseren er full, kan man prøve noe nytt. For eksempel: RÅ bladbete konservert i vann uten salt. 

Mangold er lett å dyrke

Mangold er en allsidig grønnsak som er veldig lett å få til i kjøkkenhage. De forkultiveres fra mars/april inne og plantes ut i mai. Man kan fort høste blad for blad, etter behov, de fine stilkene og de glatte bladene. Alt spises. Det er derfor en verdifull grønnsak tidlig i sesongen, når det bare fins salat og reddik i hagen. 

Dessuten, er mangold toårig, noe som betyr at den overlever vinteren men går i stokk og danner frø det andre året. Lik grønnkal, kan man likevel spise de små bladene som vokser igjen etter vinteren, før planten begynner å gå i blomst. 

mangold plante samplanting

Kraftig vekst om sommeren

Midt på sommeren blir stilkene tykkere og planten produserer masse. Men det er så mye forskjellig å høste da at det er fort gjort at man glemmer mangold når squash, bønner, og andre delikatesser dukker opp overalt i kjøkkenhagen. Ingen problem, de kan vente og stå i hagen ganske lenge. Men nå at første frost nærer seg er det lurt å høste dem slik at man ikke taper mye på grunn av frost. Ikke ta opp rotsystemet, klipp bare det du vil spise.  På den måten gir du planten en sjanse til å gro igjen neste vår.

Men hva skal du gjøre med så mye mangold??? Det er selvfølgelig mulig å fryse mangold, eller fermentere den. Men i dag vil jeg dele en enkelt oppskrift som gjør at du kan beholde dine bladbeter RÅ i månedvis i romtemperatur uten salt… Det er bare stilkene som konserveres her, bladene kan for eksempel fryses og lages i suppe med potet senere.

mangold stilker i bunt

Oppskrift av konservering av rå bladbete i vann

To ingredienser: mangold stilker vasket og kuttet i terninger og vann. Det var alt. Utrolig, ikke sant? Du trenger også et glass som kan være lufttett og som er sterilisert i forkant. 

Fyll glasset med dine terninger av mangold og dekk med vann. La det stå et døgn i romtemperatur før du heller vannet, skyller bladbetene i glasset og fyller det igjen med vann. Gjenta denne operasjonen hver dag i 4 dager. Så kan du lufttett lukke glasset og glemme det i opp til et år! For en fin overraskelse å finne det igjen midt på vinteren! 

Etter et par måneder har utseende til mangold terningene ikke endret seg på noen måte og det kommer ikke noe spesiell lukt ut av glasset ved åpning. Mangold konservert på en slik måte brukes som rå mangold. 

glass mangold uten salt

This Post Has One Comment

  1. Veronica

    Hei, jeg lurer på hvilken måte sikrer du at mangold blir konservert i denne oppskriften slik at du er trygg på å kunne spise den i et år?
    Med kun vann?

Leave a Reply