Hva er poinget med kjøkkenhagen hvis man ikke kan tilberedde de flotte grønnsakene man høster? Her finner du en oppskrift av en grønnsaksgryte som har nepe som hoved ingrediens. Uvanlig, ikke sant? Hvert år gleder jeg meg til årstiden når jeg endelig kan lage denne oppskriften, en vegetar versjon av nord afrikansk couscous, med ferske neper. Og jeg fryser neper i terninger til dette formålet slik at jeg kan lage den utover vinteren. Denne grønnsaksgryten kan sereveres med couscous frø og kikkerter.
Alle mine oppskrifter er veldig fleksible. Det er kryddere og noen få hoved ingredienser som sørger for å beholde sjelen av oppskriften. Her er det kanel, nellik, gurkemei, nepe, gulerot og squash (eller mangold hvis du ikke enda har squash i hagen).
Ingredienser:
- 2 neper
- 2 gulrøtter
- 1 squash (kan erstattes med bladbete/mangold)
- 1 fedd hvitløk
- 1 gul løk
- 2 stanger selleri
- 100gr rotselleri
- 1ts kanel
- 1ts nellik
- 1ts gurkemei
- 200gr hakkede tomat
- 1ss kokosolje (eller en annen matolje)
- salt
Slik gjø du:
Rens grønnsakene og skrell de som ikke er økologiske. Kutt gulrøttene og nepene i terninger på ca. 1cm.
Hakk hvitløken og løken og ha den i en kjele med olje, gurkemei og kanel. Når løken er mørre kan du tilsette gulrøttene og nepene. Rør av og til slik at de ikke blir brune.
Kutt resten av grønnsakene i terninger og ha dem i kjelen. Ha 1 ts nellik, salt og dekk med vann og hakkede tomat til overflaten akkurat dekker grønnsakene.
La den koken under lokk i 30-35min til alt er mørre.
Noen minuter før du tar kjelen ut av kokeplaten kan du tilsette kikkerter.
Server ved siden av couscous frø. Barna liker å grov mose grønnsakene med gaffel og blande dem med couscous frø. Olivenolje har vi alltid på bordet!