Pollinerende insekter spiller en helt avgjørende rolle i naturen og i matproduksjonen vår. Uten dem ville de fleste fruktene og bærene vi spiser, aldri blitt til. Samtidig er mange av disse insektene truet. I denne artikkelen får du vite mer om hvem de er, hva de gjør og hvordan du kan hjelpe dem i din egen hage.
Hva er pollinering?
Pollinering er overføringen av pollen fra støvbæreren (det hannlige kjønnsorganet) til arret på en blomst (det hunnlige kjønnsorganet). Det er denne prosessen som gjør at planter kan danne frø og frukter. Rundt 80 % av pollineringen i våre områder skjer takket være pollinerende insekter. Resten står vinden for.
Hvem er pollinatorene?
De fleste tenker på bier når vi snakker om pollinatorer. Men også mange andre insekter bidrar. I våre breddegrader er det særlig tre grupper som står for det aller meste av pollineringen:
- Bier og humler (orden Hymenoptera): både honningbier og ville bier.
- Blomsterfluer (særlig svevefluer): mange av dem etterligner bier eller veps.
- Sommerfugler: både dag- og nattsommerfugler.
I noen deler av verden kan også fugler (som kolibrier) og pattedyr (som flaggermus) spille en rolle som pollinatorer.
Ville bier: langt mer enn honningbier
Honningbier er viktige, men de utgjør bare en liten del av mangfoldet. I Norge finnes det over 200 arter ville bier. Mange av dem er enslige, det vil si at de ikke lever i samfunn. Noen av dem er spesialister og trenger én bestemt art av blomstrende plante for å overleve. Én enkelt bieart kan trenge over 100 000 blomster av én art for å opprettholde en liten bestand.
Andre bier er generalister og samler pollen fra mange ulike blomster. De har ulike former for munnapparater (lange eller korte tunger) som gjør dem tilpasset ulike blomstertyper.
Blomsterfluer: de ukjente heltenester
Svevefluer (en type blomsterfluer) er kanskje de mest undervurderte pollinatorene. De finnes i mange størrelser og farger, og etterligner ofte bier eller veps. I larvestadiet kan de ha svært ulik økologi: noen spiser bladlus, andre lever av råtnende plantemateriale eller sopp.
Mange svevefluer er generalister, men noen få er spesialister, for eksempel på planter som vanligvis pollineres av vinden. Larvene deres spiller også en viktig rolle som skadedyrbekjempere i hagen, spesielt mot bladlus.
Sommerfugler: pollinatorer på farten
Sommerfugler lever hovedsakelig av nektar, og har et langt sugeorgan (snabel) som gjør dem tilpasset dype blomster. Noen arter, som den tistelsommerfuglen (Vanessa cardui), er trekksommerfugler og kan fly tusenvis av kilometer mellom Afrika og Europa.
Larvene til sommerfugler er ofte spesialister og lever på én bestemt planteart. Det gjør sommerfuglene sårbare for endringer i vegetasjonen. Et fascinerende eksempel er Maculinea-arter, hvor larver blir adoptert av maur og oppdratt i maurtuermot honningdugg maculinea utskiller og maur liker å spise.
Hvorfor er pollinatorene truet?
Pollinerende insekter er under press. Mange arter er i tilbakegang eller allerede forsvunnet fra store områder. Fem hovedfaktorer kan være årsaken til det:
- Bruk av plantevernmidler
- Tap og fragmentering av leveområder
- Klimaendringer
- Introduksjon av fremmede arter
- Sykdommer og parasitter
Disse truslene virker ofte sammen og forsterker hverandre. For eksempel kan en bie som er svekket av plantevernmidler, bli mer sårbar for sykdom eller tørke.
I tillegg kommer konkurransen fra honningbier i urbane strøk, der mange setter ut bikuber i beste mening. Honningbier kan utkonkurrere ville arter om maten, og de kan overføre sykdommer. Derfor er det viktig å støtte mangfoldet av ville pollinatorer, ikke bare honningbier.
Hvordan kan du hjelpe pollinatorene i hagen din?
Den gode nyheten er at hver og en av oss kan gjøre noe. Her er noen tiltak som virkelig hjelper:
Sørg for mat hele sesongen
- Ha blomstrende planter fra tidlig vår til sen høst.
- Bruk gjerne lokale ville blomster som insektene kjenner fra før.
- Noen hageplanter er uten nektar, dyrk blomster som er rike på nektar.
Lag mangfold
- Ha mange forskjellige planter, og store mengder av de få som er spesielt viktige for spesialiserte bier.
- Vurder å så en blomstereng eller la deler av hagen gro vilt.
- Levende hekker og trær som blomstrer gir mye mat og struktur i hagen.
Lag steder å bo
- Noen bier hekker i bakken: la det være flekker med bar jord (for en gangs skyld!).
- Hulrom i død ved og gamle stengler er viktige hekkeplasser.
- Små insekthoteller kan fungere, men spred dem heller enn å lage ett stort. Og ikke sats bare på det!
Unngå plantevernmidler
- Selv økologiske midler kan skade pollinatorer.
- Heller mekanisk luking eller naturlige metoder.
Tenk helhetlig
- Legg til rette for både mat, ly og hekkeplasser, og ikke fjern alt på én gang.
- La noe stå uslått og urørt, gjerne minst 10 % av arealet.
Pollinatorer = matsikkerhet og økosystem
Uten pollinatorer blir det mindre frukt, bær, nøtter og grønnsaker. Men også dyrefôr, kjøtt og melk blir berørt. Mange blomstrende planter er helt avhengige av insektene for å sette frø.
Studier har vist at avlinger gir bedre utbytte når både honningbier og ville pollinatorer er til stede. De utfyller hverandre med ulike størrelser, vaner og blomsterpreferanser. Ville insekter er med andre ord uunnværlige.
Pollinerende insekter er vakre, fascinerende og livsviktige. De trenger vår hjelp og vi trenger dem. I hagen kan vi alle gjøre en forskjell, enten vi har stor tomt eller en balkong.
Små grep kan gi store resultater for insektene, for matfatet og for naturen vi er en del av.