Alle hobbygartnere har det ganske travelt om våren, med planlegging, luking i kjøkkenhagen, såing inne eller ute, planting og vanning. I år har jeg vært enda mer opptatt enn vanlig fordi jeg anlegger en ny markedshage. Det ble lite tid igjen for kjøkkenhagen og den måte klare seg selv. Juni er allerede i gang og det er veldig få nye planter som vokser ute bortsett fra kålplanter og flerårige vekster. Likevel har vi spist hver dag fra hagen siden slutten av april fordi det er mange grønnsaker som kan overvintre ute på friland i Trøndelag. I tillegg satser jeg mer og mer på flerårige grønnsaker, osgå ofte kalt “permakultur grønnsaker”. Her får du se noen av de plantene som trives godt i min kjøkkenhage og som kan plukkes etter behov fra april/mai.
Flerårige grønnsaker
Pipeløk
Jordskokk
Jordskokk er en rot grønnsake som dyrkes på en lik måte som poteter. Bare at den kan bli i jorda om vinteren. Jordskokk knollene kan høstes om høsten eller tidlig om våren når det er mulig igjen å grave dem opp etter vinteren. Venter du for lenge begynner hver eneste knoll å spire. Det blir fort for mange planter per kvadrat meter så det kan være lurt å plukke de hvert år hvis du vil ha store planter og knoller. Det er ikke farlig å spise jordskokk som har begynt å spire.
Hver gang jeg høster fra en plante, lar jeg en knoll ligge igjen i jorda uansett årstiden. Den enne knollen som blir i jorda kommer til å gi en ny plante. Det kan være vanskelig å være 100% sikker på at man tar opp alle knollene. Noe som betyr at det kommer til å gro jordskokk hvert år der du først satt en knoll. Selv har jeg ikke enda merket noe sprendning i hagen. Jeg synes at det er lett å la uønskede planter vokse litt for å så luke den. Plantene blir veldig høye og noen sorter gir store blomster som likner solsikke. Jeg har valgt å plante et rad med jordskokk slik at det blir en hekk om sommeren, som skjermer kjøkkenhagen for kald østavind. En element, to funskjoner, alltid 😉
Asparges
Asparges er grønnsaken for de som er tålmodige! Man må vente 4 år før man kan sporadisk høste noen av de nye skuddene. De er også ganske nøye med ugress og næring. Det er sikkert grunnet for at mine asparges ikke ble veldig tykke. Men ferske asparges spiser jeg vanligvis på vei fra grønnsakshagen til kjøkkenet fordi det er så gode rå! Resten av familien må være enda tålmodigere enn meg!
Hagemelde
Hagemelde er ikke en ekte flerårig grønnsake men den sår seg så lett at den kommer hvert år uten unntak i min hage. Jeg lar noen planter gå i stokk og når frøene ser modne ut plukker jeg dem og rister over bedene som jeg vil ha rosa neste vår. Enklere blir det ikke! Hagemelde brukes i salat eller kokt som spinat. Den er lett å luke hvis man ikke vil ha den overalt og lager en fin levende jorddekke i en periode når man ikke har tilgang til mye organisk material.
Syre bloody sorrel
En annen bladgrønnsake som kan gro i hagen i flere år er syre. Denne bloody sorrel er spesiel vakker med sine røde bladnerver. Jeg plukker bare de nyeste bladene som er ganske myke. De gir en litt syr smak til salaten og fine farger.
Overvintre grønnsaker
Pastinakk
Pastinakk er en rot grønnsaker som blir søter etter frost. Den er toårig og skal derfor gå i blomst i sitt andre år. De forsetter å bli større om vinteren og tidlig vår. Trikset er å grave den opp i riktig tidspunkt slik at den ikke enda er treete.
Gulrot
Noen sorter av gulrot kan overvintre ute på friland, dekket med løv, hvis vinteren ikke er for kald. Velg vintergulrot for å ha større sjanser til suksess! Ved å dekke jorda kan du høste gulrot selv om jorda ser frosset ut fordi under dyna er det alltid litt varmere. Man forlenger dermed høste sesongen litt.
Purre
Jeg plukker ikke purreløk som er for små. Jeg lar dem heler stå og overvintre fordi de fortsetter å vokse. Purre som var nesten like små som gressløk i oktober blir ganske store nå i mai! De er toårige og skal danne en fin blomst. Jeg liker å ha noen blomster fra purreløk i hagen fordi de egner seg veldig bra til snittblomst og gir litt høyde i hagen.
Grønnkål
Alle vet at grønnkål kan med fordel stå ute i snøen og blir bare bedre og bedre i smak. Grønnkål plantene mine får alle stå ute så lenge jeg ikke trenger plassen til noe annet. Rådyr er veldig glade i grønnkål når snøen dekker det de pleier å beite. Men det er mulig at planten ikke dør helt etter besøk av rådyr. De korteste grønnkålplantene gjemmer seg bedre under snøen og blir derfor ikke angreppet av rådyr… Det kan noen ganger lønne seg å vokse saktere enn andre! (sitat fra en litt lav dame til sine barn) Nå at grønnkålene fra drivhuset måte spises opp for å gi litt plass til tomatplantene er det grønnkålene som overvintre på friland som gir oss mengder av vitaminer og mineraler hver dag. Blomsterknoppene spiser vi som brokkoli og når de er åpne gir de farge, nektar og pollen til de som flyr forbi.
Rosenkål
Rosenkål kan også overvintre ute og spises etter behov. Den blir litt større etter vinteren men blomstrer tidligere enn grønnkål.
Svartrot/havrerot
Svartrot kan bli ute den hele vinteren og skal gå opp i blomst det andre året. Den bør derfor høstes før den begynner å gå i stokk og bli treete. Roten trenger en lett og dyp jord. Jeg har god erfaring ved å så dem i melkekartonger men ikke direkte ute. Blomstrene til svartrot er høye og veldig fine så det er lurt å la dem vokse hvis man ikke har tenkt å spise dem.
Med alle disse grønnsakene i hagen er det allerede mye mat man kan lage! Det å ikke ha drivhus bør ikke være en unnskyldning for å ikke prøve seg å forlenge høste sesongen. Tørr jeg å si at det å ikke ha hage ikke er en unnskyldning heler? Fordi mange ville vekster kan plukkes og spises i april… 😉
Hei.
Kan jeg bestille planter og frø fra deg? Si fra hvordan jeg går fram. Er interessert i flerårige spiselige planter.
Kari Anne Helgevold
Hei, Beklager sent svar, din melding gikk til spam filen… Jeg selger ikke frø, dessverre. Men det fins mer og mer frøprodusenter som nå selger frøer flerårige grønnsaker. Kvann nettverket er også ei gruppe du kan melde deg på for å kunne bytte frø.