Samplanting i kjøkkenhagen

Samplanting i kjøkkenhagen

Jo større er kjøkkenhagen jo mer tid den krever med luking, jord forberedning, vanning osv. Samplanting er en enkel og spennende metode som kan hjelpe deg med å spare både tid og plass i kjøkkenhage. Bonus: friskere planter og gladere mikroliv i jorda!

Det man kaller for samplanting er å blande flere grønnsakssorter i en jordflekk. Denne metoden er inspirert av økosystemer rundt oss. Uten inngrepet av mennesker ville ikke arealer være beplantet med bare en art. Skogen er et eksempel av mangfold og fruktbarhet. Både trær, busker, stauder og jorddekker vokser sammen, tett i tett. Hva om man prøver å skalere ned en skog og lager en grønnsaker mix på en kvadratmeter?

Tenk i 3D!

Folk flest leser rad avstand på frøemballasje og antar at det er den minimum avstanden planten trenger for å vokse seg stor. Man tenker da i 2D, langs jordoverflata. Det er derimot grønnsaker
som trenger mer plass under jorda, som rotgrønnsaker, og planter som vokser seg stor over den. Det er klatrende planter som bare bruker lite plass på bakken mens de blir over en meter høy. Det kan være lurt å tenke i 3D, slik det er med en matskog eller et laug rundt et frukttre, når man vil samplante grønnsaker. To planter med foskjellige behov kan plantes nærmere hverandre enn den anbefalte planteavstanden. Dessuten, rad avstand skrevet på frøpakkene er ofte avstanden som maskiner i åkeren trenger for å så, hyppe og høste. Hvorfor vil en gulrot trenge ti ganger mer plass mellom radene enn i den andre retningen? Hvis du som hobbygartner jobber for hånd lik meg, trenger man bare å tenke litt ergonomisk, ikke mekanisk. Et viktig argument er dog at en plante trenger lys og en viss mengde næring og det er større sjanser for at den blir fornøyd med næring hvis den får mere plass for seg selv.

Samarbeid er nøkkelen

Hoved fordelen med samplanting er at vekstene samarbeider. De som liker seg best i skyggen vil med fordel plantes under høyere planter. De skaper samtidig en levende jorddekke for de større plantene. Med mindre lys som kommer på jorda, gror det mindre ugress. Dermed utnyttes hver eneste solstråle til matproduksjon. I tillegg, er temperaturen på bakken mer stabil og tørker saktere.

Når det gjelder næring, er ikke alle plantene like glade i den og ikke akkurat i de samme stoffene. De stjeler derfor ikke nødvendigvis næring fra hverandre. En spennende plantefamilie kan
dessuten fange nitrogen i lufta og syntetisere den i rotsystemet slik at andre planter i nærheten kan tå opp i nitrogen. Den er fabaceae plantefamilie, også kalt erteblomstfamilien. Bondebønner, sukkererter, stangbønner og margerter hører til denne familien. Det kan være lurt å ha erteblomstplanter spred i alle beddene.

For praktiske skyld, velger jeg likevel å plante sammen grønnsaker som krever mye næring. Fordi jeg gjødsler et helt bed av gangen, vil jeg det første året etter gjødsling ha næringsrik jord som gresskar, rotselleri eller purreløk vil ha nytte av.  Deretter, er jorda litt fattigere og da er det viktig å tenke smart og dele kaken på en rettferdig måte!

Når plantene blir omtenksomme med hverandre …

En av de mest kjente plante kombinasjonene er gulrot og purreløk. Med lukt kan man fort kjenne igjen planter i løkfamilie fra andre. Det gjør også insektene og spesielt gulrotflua som ikke liker løkduft. Derfor er det spesielt interessant å plante sammen gulrot og purreløk eller andre løk. Det sies at snegler ikke like lukten av løk heler. Jeg har derfor en rad med pipeløk rundt flere av bedene mine, de som ikke er beplantet med hvitløk, purre eller løk. En annen grunn til det er at jeg er veldig glad i pipeløk, en tidlig og flereårig grønnsak som blir større og større hvert år…

samplanting grønnsaker

Samplanting i praksis

For å være sikker på at plantene ikke konkurrere er det ofte anbefalt å blande plantefamilier. Men i Norge er kålmøll et stort problem. Å dekke over alle plantene i kålfamilien med insektnett er nesten påbudt for å sikre seg avling. Jeg vil egentlig ikke dekke den hele kjøkkenhage bare for en nepe der og litt ruccola i hjørnet der borte. På grunn av det velger jeg å samle kålplantene i de få bedene som skal dekkes med insektnett. Det frigjør noen bed som kan være fine for øyene, med mange nyanser av grønn og masse blomster. Når kålmøllene begynner å bli mindre agressive, kan man ta av insektnett og oppdage noen fine kålplanter som har vokst seg store og kraftige nok for å stå uten beskyttelse. Har du plantet med kreativitet og glede alt du hadde forkultivert om våren, er nå grønnsakshagen et fyrverkeri av farger og dufter.

Flere eksempler av samplanting av kålplanter finner du i min gratis samplantingsguide:


Klikk her for å laste ned min samplantingsguide!

kål i samplanting

Hvorfor blomster i grønnsakshagen?

Blomstene er med i min samplanting plan. Med sine dufter kan de lure skadedyr som har tenkt å spise en rad med grønnsaker, men plutselig blir forvirret av denne ukjente fargerike planten og går sin vei… Nytteinsektene blir derimot tiltrukket av noen blomster og pollinerer gjerne squash planter når de flyr forbi. Det samme for meg. Jeg går gjerne oftere gjennom hagen når den virker som en eksplosjon av farger og dufter. Salatene mine kler seg ut som godteri poser med forskjellige former, fargekombinasjoner og smak. Bon appétit!

samplanting blomster grønnsaker

I neste blogginnlegg skal vi lære oss å tenke 4D… Vi skrives veldig snart 😉


Klikk her for å laste ned min samplantingsguide!


guild watercolor

Hvordan lage et laug rundt et frukttre?

Samplanting av flerårige nyttevekster har de samme fordelene som samplanting av grønnsaker i kjøkkenhage. Men de krever mye mindre innsats fra gartneren…


Gravefri dyrking: er det noe for deg?

Gravefri dyrking er en metode som permaulturister har brukt i 40 år fordi den bevarer mikrolivet i jorda, og dermed øker jordhelse og bevarer økosystemer. Med friskere jord får man friskere planter.


4 blomsterfrø som jeg ikke kjøper lenger

Disse blomstene kommer tilbake hvert år uten at jeg må tenke på innkjøp av frø, forkultivering eller utplanting. Her er min topp 4 av blomstene som sår seg selv i kjøkkenhagen og hvordan de får det til.